meh kacau natang nie~~

Wednesday, 15 June 2011

terlalu lama..

pergh.. terlalu lama aku x update blog nie.. nak wat cmne.. mostly my day finish with work..  so tired n damn.. f**king tired.. haha.. sekarang adalah masa free yang aku ada.. only this day.. kerajinan aku untuk mengupdatekan(hancur bahasa aku)  blog nie amat laa xde... hahaha.. 

tapi hari nie aku nak ceritakan berkenaan kampung aku iaitu kampung desa temu jodoh.. yang terletak di chaah segamat johor.. dengar jerk nama kampung nie mesti pelik punyer.. kg desa temu jodoh.. 
boleh bertemu jodoh ke..??? haha.. law nak try cari jodoh try laa... kalau leh dapt laa... 

Perkampungan ini dibuka kira-kira 30 tahun lalu. Dulu dikenali sebagai Rancangan Tanah Pemuda Kg. Sg. Lenek.Jauh dari bandar Segamat 60 km dan dari Yong Peng 20 km.

Mendapat nama baru kerana peristiwa perkahwinan serentak peneroka iaitu kira-kira 23 pasangan. Majlis tersebut diraikan bersama oleh mantan Menteri Besar iaitu Dato' Hj. Osman Bin Saat. Sejak itu (1978) tanah rancangan ini dikenali sebagai Kg. Desa Temu Jodoh. 

 seramai 24 pasangan yang di andamkan oleh 24 mak andam,di akad nikahkan oleh 24 tok kadi, sebanyak 24 buah kereta yang dipandu oleh YB, serta 24 pelamin.. sangat seronok..  

 nie papan tanda yang boleh dilihat dari arah yong peng ke arah chaah..
 -
  - 
 -
nie antare contoh gambo perkahwinan beramai-ramai.. tapi nie bkan gmbar sebenar..
hehehe


No comments:

Post a Comment